Danie syte i bardzo smaczne:)
mąka 4szkl.
mleko 1,5 szkl.
woda gazowana 1,5-2 szkl
jajka 3szt -szczypta soli
ziemniaki 80dkg
twaróg pótłusty 35dkg
cebula 2 szt duże
wędlina 1/2 kg( szynka,kiełbasa,boczek)
tłuszcz do smażenia
pieprz,sól,wegeta
lubczyk suszony łyżka
Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki.Zostawić trochę ciasta do obtoczenia krokietów.
Do ciasta dodać lubczyk ,jajko i ewentualnie mąkę i mleko jak będzie go mało.
Wędliny pokroić w kostkę.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić,dodać wędlinę i zasmażyć.
Ziemniaki zmielić wraz z twarogiem,dodać przestudzoną wędlinę ,doprawić do smaku i dokładnie wyrobić.
Do ciasta dodać lubczyk ,jajko i ewentualnie mąkę i mleko jak będzie go mało.
Wędliny pokroić w kostkę.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić,dodać wędlinę i zasmażyć.
Ziemniaki zmielić wraz z twarogiem,dodać przestudzoną wędlinę ,doprawić do smaku i dokładnie wyrobić.
Na placki naleśnikowe kłaść farsz ,zawinąć.
Obtoczyć w cieście naleśnikowym i tartej bułce.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz i usmażyć z dwóch stron.
Obtoczyć w cieście naleśnikowym i tartej bułce.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz i usmażyć z dwóch stron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz