piątek, 22 lutego 2019





Pizza z boczniakami,wędliną i sałatką.

Zamiast pieczarek do pizzy dałam uduszone boczniaki,smak rewelacyjny,chrupiące grzyby,sałatka paprykowa,wędlina...boskie jedzenie.Serdecznie polecam.:) 



NA CIASTO
mąka pszenna 3 szkl
drożdże 6o g
roztopione masło 1/4 kostki
sól szczypta
woda letnia 1-1,5 szkl
boczniaki 300g
wędliny jakie mamy
cebula duża,czosnek 2 ząbki
słoik 0,5 l papryki konserwowej z cebulką
koncentrat pomidorowy słoiczek
masło 1 łyżka,pieprz i sól
oregano łyżeczka
bazylia łyżeczka 

Ciasto wyrobić i zostawić na pół godz.do wyrośnięcia.

Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić,dodać pokrojone w paski boczniaki,sól,pieprz,czosnek i usmażyć przez 10min.

Zrobić sos pomidorowy,koncentrat podsmażyć na łyżce masła,dodać 1,5 szkl.wody, bazylię i,oregano po łyżeczce ,sól i pieprz.Zagotować ,sos nam zgęstnieje.


Ciasto podzielić na pół ,uformować koła,dać na blachę z piekarnika.

Po wierzchu placków rozprowadzić sos pomidorowy,na sos dać podsmażone boczniaki.




Na boczniaki ułożyć plasterki wędlin.

Następnie dać paprykę marynowaną wraz cebulką.
Posypać obficie tartym serem żółtym.

Dać no nagrzanego piekarnika do 180st.góra-dół i zapiekać do zrumienienia sera.
 



Posypać zieleniną. 


Smacznego życzę! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz