środa, 16 stycznia 2019

Bigos z mieszanej kapusty na czerwonym winie.

Taki bigos z dodatkiem słodkiej i kiszonej kapusty jest bardzo smaczny.Grzyby suszone ,śliwki i mięsiwa dodają dodatkowo fantastycznego smaku. Im dłużej go gotujemy tym nabiera wspaniałego smaku i aromatu. Serdecznie polecam:)




dobra kiszona kapusta 2 l słoiki
karczek 1/2kg
łopatka 1kg
2 nogi z kurczaka
boczek wędzony 60dkg
kiełbasa wiejska 1/2kg
ścinki z wędlin 25dkg
grzyby suszone mieszane( kozaki,podgrzybki,prawdziwki,maślaki) 3 garści
sliwki suszone 10dkg
Cebula biała 2 duże
pieprz i sól
wino czerwone półwytrawne 2 szkl
smalec 1/2 kostki
kminek ziarna torebka
Kapustę poszatkować ,dać do gara ,zalać wodą do połowy kapusty.
Mięsa pokroić na mniejsze kawałki wraz z nogami dołożyć do kapusty.Dodać liście,ziele,kminek,suszone grzybki,śliwki i gotować.

Osobno w garnku gotować kapustę kiszoną około 40min,do odparowania wody.

Kiedy mięsa są miękkie wyjąć pokroić na małe części,nogi obrać z kości.
Wrzucić do kapusty jak również dodać ugotowaną kapustę kiszoną.


Cebulę pokroić w piórka zeszklić na smalcu,dodać pokrojony w paski boczek i stopić.Dodać wędliny pokrjone i wszystko razem podsmażać pół godz.


Zawartość patelni wrzucić do bigosu i na wolnym ogniu niech wszystko gotuje się 2 godz.


Dołożyć przecier pomidorowy,pieprz i sól.Gar wynieść w chłodne miejsce.

Na drugi i trzeci dzień czynność powtórzyć,jeść możemy jeśli mamy ochotę:)


W czwartym dniu wody w bigosie praktycznie nie ma ,więc dolewamy wino 2-2,5 szkl.i gotujemy pół godz.mieszając by bigos dokładnie przeszedł aromatem wina.

Bigos im dłużej leży tym jest smaczniejszy.
  

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz