czwartek, 3 stycznia 2019

Pierogi z kiszoną kapustą własnej roboty.

Od dawna za mną chodziły takie pierogi,kapusta własnoręcznie ukiszona dała pierogom wyśmienity smak. A odsmażane na chrupiąco to już niebo dla podniebienia. Serdecznie polecam:) 

cebula 2szt
masło 1/2 kostki + masło zrumienione do polania
pieprz,sól
mąka 1kg
gorąca woda 800ml
jajko
szczypta soli 

Ugotowaną kapustę zmielić.
Cebule pokroić w kostkę,zeszklić na maśle ,dodać kapustę i zasmażać około pół godz.
Doprawić do smaku solą i pieprzem

Zrobić ciasto,ma być sprężyste i lużne.
Ja kroję małe kwadraty,łatwiej się robi niż wycinane szklanką i szybciej.Nie zostają skrawki,które potem trzeba od nowa zarabiać.
Więc polecam mój sprawdzony sposób:)


Na wykrojone kwadraty łyżeczką układać farsz,zlepić pierogi.


Zagotować wodę z łyżką soli,na gotującą wrzucać partiami pierogi i od momentu wypłynięcia gotować 2-3 min.


Wyjąć chochlą cedzakową,polać zrumienionym masłem.




Takie pierogi można również zamrozić,wystarczy wyjąć 2 godz.przed spożyciem,wrzucić na patelnię i odsmażyć.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz