Chlebek wyszedł świetny,chrupiący i pachnący.Serdecznie polecam:)
mąka chlebowa typ 750 60dkg
mąka razowa typ 2000 40dkg
czosnek główka
suszone pomidory 5 szt
ziarna słonecznika 1,5 łyżki
ziarna dyni 2 łyżki
drożdże 9dkg
cukier łyżka
mąka 1 łyżka
sól 2-2,5 łyżeczki
woda 800-850ml
Zrobić zaczyn z drożdży mąki,cukru i odrobiny ciepłej wody.
Przykryć i odstawić na 10-15min do wyrośnięcia.
Do miski miksera wsypać odważone mąki ,sól,ziarna słonecznika i część ziaren dyni.
Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojone pomidory.
Wlać wyrośnięty zaczyn oraz dobrze ciepłą wodę.
Miksować około 6-7 min.
Misę przykryć i zostawić do wyrośnięcia około 10min.
Brytfanki keksówki wysmarować masłem,nałożyć ciasto nie do pełna ,gdyż urośnie.
Smacznego życzę!
Przykryć i odstawić na 10-15min do wyrośnięcia.
Do miski miksera wsypać odważone mąki ,sól,ziarna słonecznika i część ziaren dyni.
Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojone pomidory.
Wlać wyrośnięty zaczyn oraz dobrze ciepłą wodę.
Miksować około 6-7 min.
Misę przykryć i zostawić do wyrośnięcia około 10min.
Brytfanki keksówki wysmarować masłem,nałożyć ciasto nie do pełna ,gdyż urośnie.
Posypać po wierzchu ziarnami dyni.
Dać do nagrzanego piekarnika do 100st.góra-dół i piec około 1/2 godz.
W tym czasie ciasto ładnie urośnie.
Zwiększyć tem,do 200st.i piec około 40-50min.sprawdzać patyczkiem.
W tym czasie ciasto ładnie urośnie.
Zwiększyć tem,do 200st.i piec około 40-50min.sprawdzać patyczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz