czwartek, 3 stycznia 2019

Plastry wołowiny pieczone w ketchupie i cebuli.


wołowina pieczeniowa 1,30kg
cebula 4-5 szt
ketchup 6 łyżek
sos sojowy teriyaki 4 łyżki
ocet winny 4 łyżki
pieprz do smaku
czosnek suszony 2 łyżeczki
sól łyżeczka-dodana na końcu pieczenia
woda mineralna 1 szkl-niegazowana 

Opłukane mięso pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w piórka.

Dać do miski,dodać resztę przypraw,nie solimy ,dopiero na końcu pieczenia,ponieważ sól spowoduje,że mięso będzie twarde.
Wszystko wymieszać i dać na noc do lodówki.

Na drugi dzień włączyć piekarnik i ustawić na 160st.Włożyć mięso i piec pod przykryciem 2-2,5 godz.

Sprawdzić czy jest miękke,jeśli tak posolić i już bez przykrycia zapiec w 190st. 



Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz