Półkruche ciasto z makiem.
Tak na szybko zrobione kiedy mamy ochotę na coś słodkiego,a w zapasach była puszka maku:)
mąka tortowa 3 szkl
jajka 3 szt
cukier 1/2 szkl.
masło kostka
pr.do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy
śmietana 12% 2-3 łyżki
mak z puszki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
cukier puder
olejek migdałowy kilka kropel
3 żółtka
Mąkę,jajka,masło,proszek,cukier i śmietanę posiekać nożem.
Zagnieść ciasto.3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć mak wcześniej doprawiony skórką pomarańczową,olejkiem migdałowym i 3 żółtkami.
Na mak poukładać paski ciasta.
Zagnieść ciasto.3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć mak wcześniej doprawiony skórką pomarańczową,olejkiem migdałowym i 3 żółtkami.
Na mak poukładać paski ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180s góra-dół do przypieczenia ciasta,złotego koloru.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis na blaszkę 25/25cm
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis na blaszkę 25/25cm
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz