poniedziałek, 21 stycznia 2019

Półkruche ciasto z makiem.


Tak na szybko zrobione kiedy mamy ochotę na coś słodkiego,a w zapasach była puszka maku:) 


         

mąka tortowa 3 szkl
jajka 3 szt
cukier 1/2 szkl.
masło kostka
pr.do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy
śmietana 12% 2-3 łyżki
mak z puszki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
cukier puder
olejek migdałowy kilka kropel
3 żółtka

Mąkę,jajka,masło,proszek,cukier i śmietanę posiekać nożem.

Zagnieść ciasto.3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć mak wcześniej doprawiony skórką pomarańczową,olejkiem migdałowym i 3 żółtkami.

Na mak poukładać paski ciasta.




Piec w nagrzanym piekarniku do 180s góra-dół do przypieczenia ciasta,złotego koloru.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis na blaszkę 25/25cm
 

Smacznego życzę!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz