środa, 16 stycznia 2019

Pieczeń z mięsa wp.mielonego z dodatkiem selera.

Mielone się przejadły,więc powstała pieczeń aromatyczna i bardzo smaczna. Można podać do ziemniaków lub na zimno na kanapki. Serdecznie polecam:) 

łopatka wieprzowa 70dkg
seler korzeń 1 średni
cebula 1 szt
jajka 2 szt
czosnek 4 ząbki
bułka tarta 3 łyżki
majonez kopiata łyżka
chrzan kopiata łyżka
pieprz i sól
smalec 2 łyżki lub inny tłuszcz 

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić.
Dodać utarty na grubych oczkach tarła seler.
Smażyć kilkanaście min. Wystudzić.

Mięso zmielić. 


Do mięsa dodać przesmażony seler,jajka,majonez,chrzan,bułkę tartą,czosnek przeciśnięty przez praskę,sól i pieprz do smaku.
Wyrobić dokładnie masę mięsną.

Foremki aluminiowe natłuścić,posypać bułką tartą,nałożyć masę ,wyrównać i zapiekać w 180st.góra-dół do zrumienienia wierzchu.

Lekko przestudzić i obrócić na tacę.
 

Smacznego życzę!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz