Mielone się przejadły,więc powstała pieczeń aromatyczna i bardzo smaczna. Można podać do ziemniaków lub na zimno na kanapki. Serdecznie polecam:)
łopatka wieprzowa 70dkg
seler korzeń 1 średni
cebula 1 szt
jajka 2 szt
czosnek 4 ząbki
bułka tarta 3 łyżki
majonez kopiata łyżka
chrzan kopiata łyżka
pieprz i sól
smalec 2 łyżki lub inny tłuszcz
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić.
Dodać utarty na grubych oczkach tarła seler.
Smażyć kilkanaście min. Wystudzić.
Dodać utarty na grubych oczkach tarła seler.
Smażyć kilkanaście min. Wystudzić.
Mięso zmielić.
Do mięsa dodać przesmażony seler,jajka,majonez,chrzan,bułkę tartą,czosnek przeciśnięty przez praskę,sól i pieprz do smaku.
Wyrobić dokładnie masę mięsną.
Foremki aluminiowe natłuścić,posypać bułką tartą,nałożyć masę ,wyrównać i zapiekać w 180st.góra-dół do zrumienienia wierzchu.
Lekko przestudzić i obrócić na tacę.
Lekko przestudzić i obrócić na tacę.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz