czwartek, 3 stycznia 2019

Udka i skrzydełka kurczaka pieczone z dodatkiem dżemu z żurawiny i porzeczki.

Danie ma lekko słodkawo-kwaskowy smak.Dżemy świetnie komponują się z drobiem.Serdecznie polecam:) 


udka z kurczaka 3szt
skrzydełka z kurczaka 6szt
dżem z żurawiny 4 łyżki
dżem z czerwonej porzeczki mało słodki 5 łyżek
sok z 1/2 cytryny
umyta skórka z 1/2 cytryny
wegeta
maggi
pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki 

Umyte udka i skrzydełka dać do naczynia żaroodpornego.
Polać sokiem z cytryny,dodać dżemy( ja miałam swojej roboty)
wegetę,pokrojoną skórkę z cytryny,pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki.
Wszystko wymieszać.Dać do nagrzanego piekarnika do 170st.gora-dół.
Piec do zrumienienia wierzchu,obrócić i upiec z dugiej strony.
Przed podaniem udekorować na talerzu dodatkowo dżememami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz