Kotlety z kiszonej kapusty i kaszy bulgur.
Delikatne,chrupiące o ciekawym i pysznym smaku. Serdecznie polecam.
kasza bulgur 10dkg
cebula duża
jajka 2 szt
kminek łyżeczka
smalec lub olej
bułka tarta
Kapustę odsączyć z nadmiaru soku,dać do garnka nalać wodę i gotować 40min.Odcedzić i zimną odcisnąć z nadmiaru wody.
Osobno na patelni zrumienić cebulę i boczek pokrojone w kostkę.
Kaszę bulgur ugotować i wystudzić.Dać do miski,dodać drobno pokrojoną kapustę wystudzoną cebulę z boczkiem,jajka,kminek,pieprz i sól do smaku.
Masę dobrze wyrobić.Mokrymi rękoma formować kotlety,obtoczyć w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz.
Ostrożnie obracać ponieważ kotlety są delikatne ,żeby nam się nie rozpadły.
Po usmażeniu dać na ręcznik papierowy by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz