wtorek, 30 stycznia 2018

Kotlety z kiszonej kapusty i kaszy bulgur.

Delikatne,chrupiące o ciekawym i pysznym smaku. Serdecznie polecam.


kasza bulgur 10dkg
cebula duża
jajka 2 szt
kminek łyżeczka
smalec lub olej
bułka tarta




Kapustę odsączyć z nadmiaru soku,dać do garnka nalać wodę i gotować 40min.Odcedzić i zimną odcisnąć z nadmiaru wody.

Osobno na patelni zrumienić cebulę i boczek pokrojone w kostkę.


Kaszę bulgur ugotować i wystudzić.Dać do miski,dodać drobno pokrojoną kapustę wystudzoną cebulę z boczkiem,jajka,kminek,pieprz i sól do smaku.



Masę dobrze wyrobić.Mokrymi rękoma formować kotlety,obtoczyć w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz.

Ostrożnie obracać ponieważ kotlety są delikatne ,żeby nam się nie rozpadły.

Po usmażeniu dać na ręcznik papierowy by obciekły z nadmiaru tłuszczu.

Można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.



Smacznego życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz