Pączusie takie, jakich nigdy nie jadłeś.
Wprawdzie nie tłusty czwartek,ale pączusie pyszne ,serdecznie polecam.
mąka tortowa 1,30-1,40kg
masło 1/2 kostki
żółtka jajek 9szt
drożdże 12dkg
cukier 3/4 szkl
mleko 800ml
Cukier puder do posypania
smalec 1kg
powidła śliwkowe 1/2 l
róża ucierana 4 łyżki
rum 50ml może być więcej
cytryna sok i starta skórka
Zrobić zaczyn z drożdży mleka,2 łyżek cukru,2łyżek mąki..Rozmieszać i dać do ciepłego miejsca,przykryte by ładnie nam zaczyn wyrósł.
Osobno utrzeć żółtka z cukrem na puch. W garnuszku rozpuścić masło. Do miski dać przesianą mąkę,zaczyn,masło rozpuszczone,sok z dużej cytryny i startą skórkę.Dolać 50ml rymu. Ciasto wyrabiać,aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć i zostawić na pół godz.do wyrośnięcia. Po tym czasie na stolnicę wysypaną mąką nabrać kawałek ciasta ,zarobić delikatnie i urywać p kawałku,rozpłaszczać ręką,nałożyć powidła i zlepić. Położyć na ściereczkę zlepioną stroną do dołu,zostawić na 15min.by pączki wyrosły. Smalec rozgrzać do wrzenia i wrzucać pączki,smażyć do zrumienienia z dwóch stron,wyjąć na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym by obciekły z tłuszczu. Zimne posypać cukrem pudrem. Smacznego ! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz