piątek, 26 stycznia 2018

                                Pączusie takie, jakich nigdy nie jadłeś.    

Wprawdzie nie tłusty czwartek,ale pączusie pyszne ,serdecznie polecam.



mąka tortowa 1,30-1,40kg
  • masło 1/2 kostki
  • żółtka jajek 9szt
  • drożdże 12dkg
  • cukier 3/4 szkl
  • mleko 800ml
  • Cukier puder do posypania
  • smalec 1kg
  • powidła śliwkowe 1/2 l
  • róża ucierana 4 łyżki
  • rum 50ml może być więcej
  • cytryna sok i starta skórka

  • Zrobić zaczyn z drożdży mleka,2 łyżek cukru,2łyżek mąki..Rozmieszać i dać do ciepłego miejsca,przykryte by ładnie nam zaczyn wyrósł.

    Osobno utrzeć żółtka z cukrem na puch.

    W garnuszku rozpuścić masło.

    Do miski dać przesianą mąkę,zaczyn,masło rozpuszczone,sok z dużej cytryny i startą skórkę.Dolać 50ml rymu.
    Ciasto wyrabiać,aż zacznie odchodzić od ręki.
    Przykryć i zostawić na pół godz.do wyrośnięcia.

    Po tym czasie na stolnicę wysypaną mąką nabrać kawałek ciasta ,zarobić delikatnie i urywać p kawałku,rozpłaszczać ręką,nałożyć powidła i zlepić.
    Położyć na ściereczkę zlepioną stroną do dołu,zostawić na 15min.by pączki wyrosły.



    Smalec rozgrzać do wrzenia i wrzucać pączki,smażyć do zrumienienia z dwóch stron,wyjąć na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym by obciekły z tłuszczu.
    Zimne posypać cukrem pudrem.

    Smacznego !


      

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz