niedziela, 28 stycznia 2018

Krokiety ze słodkiej kapusty i duszonych opieniek.


Pyszne i chrupiące krokiety,dzięki zamrożonym opieńkom pachnące lasem i jesienią. Jeśli nie mamy leśnych grzybków,można zrobić z pieczarkami.Serdecznie polecam:)


Kapusta biała mała główka
marchew 2 szt.
kminek 2 łyżki
cebula 3szt
masło 1/2 kostki lub inny tłuszcz
sól i pieprz
uduszone opieńki z cebulką 1/2 kg 

CIASTO NA NALEŚNIKI


Mąka 4 szkl
mleko 2 szkl
woda gazowana 1,5-2 szkl
jajka 3 szt
szczypta soli
Bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Kapustę poszatkowaną wraz z utartą marchwią ugotować do miękkości,można przygotować dzień wcześniej.
Odcisnąć z wody i posiekać.
Dodać do zeszklonej,pokrojnej w kostkę cebuli ,dodać kminek i przyprawy.Smażyć około 30min.
Rozmrożone opieńki dodać do kapusty,zasmażyć przez chwilę.
                                                                          

Zrobić ciasto na naleśniki,nie może być zbyt rzadkie.Do ciasta dodać kilka łyżek oliwki.
Usmażyć naleśniki.
Zostawić trochę ciasta do obtoczenia krokietów,jeśli jest zbyt gęste rozcieńczyć mlekiem.
Na naleśniki nałożyć farsz, zawinąć ,obtoczyć w cieście naleśnikowym i tartej bułce.
Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz