sobota, 27 stycznia 2018

Ruskie pierogi.


Specjalnie zrobiłam więcej ciasta do pierogów z kapustą ,z drugiej jej części zrobiłam ruskie pierogi,które uwielbiam,a najbardziej podsmażone na maśle na zloty kolor.Ta skórka chrupiąca,maczane w śmietanie..mmm...kto nie lubi?


twaróg półtłusty 1/2kg ...
ugotowane ziemniaki 40-50dkg
cebula 2 duże .
sól ,pieprz czarny
masło kostka
śmietana 12%
Ziemniaki uotować najlepiej dzień wcześniej.
Na drugi dzień zmielić ziemniaki i ser.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Dodać do zmielonych ziemniaków i sera,dać pieprz oraz sól,ja daję dużo pieprzu,lubię ostry smak.
Ciasto rozwałkować ,wykrawać szklanką lub kroić na kwadraty.Nakładać farsz i dokładnie zalepić.
Na gotującą i posoloną wodę wrzucać pierogi partiami i gotować dwie min.od momentu wypłynięcia.
Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową na talerz i polać zrumienionym masłem.
Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz