czwartek, 14 listopada 2019

Boczek duszony w winie.



  • boczek surowy 1,20kg
  • papryka słodka łyżka
  • czosnek granulowany łyżka
  • garam masala łyżeczka
  • kminek łyżka
  • Ziele angielskie i liście laurowe po kilka sztuk
  • wino białe półwytrawne szklania
  • cebula,łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka smalcu

Boczek zaprawić w przyprawach.
Dać do rondla,podlać winem i dusić na małym ogniu,często go obracając by się nie przypalił.

Jeśli wino odparuje a boczek jest jeszcze twardy wlać następną porcję wina i dalej go dusić,tak w sumie ponad 70min.

Osobno pokroić cebulę w piórka i zeszklić na łyżce smalcu,dodać do duszonego boczku.
Zamieszać by boczek był otulony cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz