wtorek, 19 listopada 2019

Grochówka na kiełbasie.


1/2 kg łuskanego żółtego grochu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
800g kiełbasy śląskiej
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
1 duża cebula ,2 zabki czosnku
suszony lubczyk łyżka
Ziele angielskie i liście laurowe
pieprz i sól
pasta paprykowa słodka 1 łyżka
1 łyżka majeranku.

Groch dokładnie kilka razy wypłukać.
Zalać wodą dodać kilka ziaren ziela i 4 liśce laurowe i gotować na małym ogniu 2 godz.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić,dodać kiełbasę pokrojoną w talarki i podsmażyć.Doprawić do smaku.

Dodać do grochu.
Dać pozostałe przyprawy i dalej gotować,aż groch całkowicie się rozgotuje.

Na koniec doprawić do smaku ,dodać łyżkę majeranku roztartego w dłoni. i podawać z pieczywem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz