wtorek, 19 listopada 2019

Botwinka z kalafiorem.


Botwinka z kalafiorem.

botwinka duży pęczek
kalafior średni
lubczyk gałązka
śmietana 30 % 200ml
kwasek cytrynowy lub ocet
cukier 1/2 łyżeczki
pieprz i sol
czosnek 2 ząbki
Koperek duży pęczek

Botwinkę umyć ,buraki obrać i pokroić do garnka.
Kalafior oddzielić różyczki i również dodać do botwinki.

Zalać wodą by przykryła warzywa.Dać na palnik i gotować 30min.
Warzywa mają być pół miękkie.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,cukier,sól i kwasek lub ocet ewentualnie sok z cytryny do smaku.

Śmietany nie hartujemy wlać z kubka do gotującej się botwinki.

Pod koniec dodać posiekany koperek,dodaje aromatu i wspaniałego smaku.

Na koniec doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz