czwartek, 14 listopada 2019

Prawdziwki i kozaki w marynacie octowej z dodatkiem natki selera i pietruszki.


prawdziwki i kozaki około 2kg
zalewa
Ziele angielskie 10szt
Liść laurowy 7 szt
2 łyzki cukru ,1/2 łyżki soli
1 litr wody
200ml octu
natka pietruszki i selera

Grzyby oczyścić,podzielić na mniejsze części i gotować około pół godz.w osolonej wodzie.
Odcedzić.

Ugotować zalewę,z dodatkiem liści i ziela,trzeba próbować ,każdy ma inne smaki.
Pod koniec wrzucić nacie i moment zagotować.


Do wyparzonych słoików dać natkę pietruszki i selera.Wyłowić ziele i liście również dodać.

Do zalewy wrzucić odcedzone grzyby i zagotować.
Gorące przekładać chochelką do słoików,wytrzeć słoik przy zakrętce,zakręcić i obrócić do góry dnem.Zostawić do wystudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz