środa, 20 listopada 2019

Ciasto "Kolory jesieni"



biszkopty okrągłe 360-400g
rodzynki 100g
masło 200g
cukier 2 łyżki
2 budynie czekoladowe + kopiata łyżka kakao
mleko 800ml
1,20kg śliwek
2 galaretki truskawkowe ,3 łyżki cukru
herbatniki kilkanaście sztuk
masa kajmakowa

  1. Śliwki wypestkować dać do garnka i zalać 1/2 szklankiwody.
    Rozgotowane śliwki zasypać 2 łyżkami cukru,oraz dodać 2 galaretki.
    Mieszać do rozpuszczenia galaretek.
  2. Blachę 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia.Na spód dać biszkopty.

    Zrobić krem budyniowy.

    600 ml mleka zagotować z dodatkiem 3 łyżek cukru( jeśli budyń jest bez cukru),dodać budynie i kakao rozmieszane w 200ml mleka.
    Zagotować ciągle mieszając.
    Do gorącego budyniu dać masło pokrojone na mniejsze części i mieszać do calkowitego rozpuszczenia masła.

    Wrzucić rodzynki i wymieszać.

    Krem wylać na biszkopty.

    Na wierzch dać herbatniki.
  3. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową i przełożyć okrągłymi biszkotami.
  4. Na biszkopty wyłożyć tężejącą masę śliwkową .
  5. Dać do lodówki na kilka godz,a najlepiej na całą noc.
  6. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz