Ciasto "Kolory jesieni"
biszkopty okrągłe 360-400g
rodzynki 100g
masło 200g
cukier 2 łyżki
2 budynie czekoladowe + kopiata łyżka kakao
mleko 800ml
1,20kg śliwek
2 galaretki truskawkowe ,3 łyżki cukru
herbatniki kilkanaście sztuk
masa kajmakowa
Śliwki wypestkować dać do garnka i zalać 1/2 szklankiwody.
Rozgotowane śliwki zasypać 2 łyżkami cukru,oraz dodać 2 galaretki.
Mieszać do rozpuszczenia galaretek.
Blachę 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia.Na spód dać biszkopty.
Zrobić krem budyniowy.
600 ml mleka zagotować z dodatkiem 3 łyżek cukru( jeśli budyń jest bez cukru),dodać budynie i kakao rozmieszane w 200ml mleka.
Zagotować ciągle mieszając.
Do gorącego budyniu dać masło pokrojone na mniejsze części i mieszać do calkowitego rozpuszczenia masła.
Wrzucić rodzynki i wymieszać.
Krem wylać na biszkopty.
Na wierzch dać herbatniki.
Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową i przełożyć okrągłymi biszkotami.
Na biszkopty wyłożyć tężejącą masę śliwkową .
Dać do lodówki na kilka godz,a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz