Ciasto waniliowo-migdałowe.
3 szkl.mąki tortowej
5 jajek
olejek waniliowy i migdałowy
masło 200g
pr.do pieczenia 2 łyżeczki
1szkl.cukru
2 kopiate łyżki kakao
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
1 szkl.mleka
sok z 1/2 cytryny oraz starta skórka
Cukier puder do posypania
5 jajek
olejek waniliowy i migdałowy
masło 200g
pr.do pieczenia 2 łyżeczki
1szkl.cukru
2 kopiate łyżki kakao
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
1 szkl.mleka
sok z 1/2 cytryny oraz starta skórka
Cukier puder do posypania
Utrzeć cukier z masłem na puch.Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.
Kiedy mamy już masę utartą dodać mąkę przesianą z pr.do pieczenia.
Kiedy mamy już masę utartą dodać mąkę przesianą z pr.do pieczenia.
Drugą połowę ciasta zmiksować z dwoma łyżkami kakao,olejkiem migdałowym i dżemem wiśniowym ,wyłożyć na jasne ciasto.
Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać troszkę mleka.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180st,i piec góra-dół do suchego patyczka około 50min.
Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać troszkę mleka.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180st,i piec góra-dół do suchego patyczka około 50min.
- Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz