czwartek, 14 listopada 2019

Kotlety mielone wieprzowo-wołowe z duszonymi grzybami z piekarnika.

wp.łopatka 600g
wołowe pieczeniowe 600g
4 ząbki czosnku
2 jajka
malą kajzerka 1,5
pieprz i sól
grzyby leśne 700g
cebula
masło 2 łyżki
pieprz i sól
bułka tarta do obtoczenia kotletów

Mięsa zmielić wraz z czosnkiem i odciśniętymi kajzerkami.

Dodać pieprz,sól i jajka.
Masę mięsną dokładnie wyrobić.

Osobno usmażyć drobno pokrojone grzybki .
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić dodać do niej drobno pokrojone grzyby i usmażyć.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Dodać wystudzone do mięsnej masy i wszystko razem wyrobić.

Formować kotlety ,obtoczyć w bułce tartej ,dawać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać góra-dół do 180st. włożyć blachę i piec kotlety do złotego koloru.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz