czwartek, 7 listopada 2019

Duszona wieprzowa łopatka.


Duszona wieprzowa łopatka.
łopatka wieprzowa 1kg
2 jabłka
duża cebula
łyżeczka czosnku granulowanego
papryka słodka łyżeczka
majeranek łyżeczka
sól i pieprz do smaku
śmietana 30 % 150ml
Ziele angielskie 5 szt, liście laurowe 3 szt.

Umyte mięso poporcjować i dać do rondla.
Dodać przyprawy,czosnek,paprykę,majeranek sól,pieprz i wymieszać.

Dodać jabłka pokrojone na ósemki oraz cebulę pokrojoną w piórka.
Podlać wodą tyle by mięso było przykryte.

Dusić pod przykryciem dopóki mięso nie będzie miękkie.
Woda powinna odparować,mięso ,zalać śmietanką,pogotować by śmietanka częściowo zgęstniała.

Doprawić wg.własnego smaku.


  1. Smacznego życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz