Pulpety w sosie marchewkowo-chrzanowym.
łopatka wieprzowa 1,30kg
2 jajka,kajzerka
4 ząbki czosnku,sól i pieprz
2 marchewki
2 kopiate łyżki chrzanu
Natka pietruszki
2 cebule
mąka szklanka
tłuszcz u mnie masło
przyprawy do sosu,pieprz,sól ,maggi
2 jajka,kajzerka
4 ząbki czosnku,sól i pieprz
2 marchewki
2 kopiate łyżki chrzanu
Natka pietruszki
2 cebule
mąka szklanka
tłuszcz u mnie masło
przyprawy do sosu,pieprz,sól ,maggi
Mięso zmielić wraz z czosnkiem i odciśniętą kajzerką.
Dodać jajka,pieprz i sol.
Masę dobrze wyrobić.
Nawilżonymi rękoma w wodzie formować pulpety,obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone pulpety wyjąć z patelni.
Dodać jajka,pieprz i sol.
Masę dobrze wyrobić.
Nawilżonymi rękoma w wodzie formować pulpety,obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone pulpety wyjąć z patelni.
W rondlu podsmażyć marchewki starte na grubych oczkach tarła i drobno pokrojoną cebulę.
Usmażone podlać wodą 1,5 litra.
Zblendować doprawić sos do smaku.Dodać chrzan,jeśli chcemy bardziej ostry można dać 3 łyżki chrzanu.
Dać natkę pietruszki drobno posiekaną.
Do sosu przełożyć usmażone pulpety.
Gotować całość 10min.
Na końcu dodać śmietanę i moment zagotować.
Usmażone podlać wodą 1,5 litra.
Zblendować doprawić sos do smaku.Dodać chrzan,jeśli chcemy bardziej ostry można dać 3 łyżki chrzanu.
Dać natkę pietruszki drobno posiekaną.
Do sosu przełożyć usmażone pulpety.
Gotować całość 10min.
Na końcu dodać śmietanę i moment zagotować.
- Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz