czwartek, 14 listopada 2019

Kruche ciasto borówkowo-malinowe.


  • borówka amerykańska 250g
  • maliny 300g
  • 5 jajek
  • pr.do pieczenia 3 łyżeczki
  • 3,5 szkl.mąki
  • 3/4 szkl.cukru
  • 2 łyżki cukier puder do białek
  • 2 budynie waniliowe po 40g bez cukru
  • cukier puder do posypania
  • masło 200g
  1. Białka oddzielić od żółtek.
    Z podanych składników zagnieść ciasto.
    3/4 ciasta rozwałkować i dać na blachę 25/36cm wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pozostałą część ciasta 1/3 dać do folii i do zamrażalnika.

    Ciasto podziurawić widelcem i zapiec 10 min.
  2. Pianę ubić z dwoma łyżkami cukru pudru,dodać budyń w proszku i wymieszać.
    Do wymieszanej piany dać borówki ,pianę wyłożyć na podpieczony spód.
    Na wierzch rozsypać maliny.
  3. Na wierzch malin utrzeć pozostałą 1/3 część ciasta.
    Dać do nagrzanego piekarnika do 190st góra-dół i piec do złotego koloru.
    Wystudzone posypać cukrem pudrem.
  4. Smacznego życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz