wtorek, 19 listopada 2019

Zapiekanka z ziemniaków,dorsza i pora.


ziemniaki surowe 1/2 kg
por okolo 30cm
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 12%
2 jajka
Natka pietruszki
Pieprz czarny ,sól
Ser żółty 20dkg
2 płaty dorsza

  1. Pokrojonego pora zeszklić na maśle.Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ziemniaki obrać i pokroić w talarki.
    Talarki ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego.
    Na ziemniaki dać połowę podsmażonego pora.
  2. Na wierzch położyć dwa płaty surowego dorsza.
  3. Na dorsza położyć talarki ziemniaków,pora,oraz posypać posiekaną natką.

    Zrobić sos -śmietanę wymieszać z jajkami,posolić i zalać potrawę.
    Dać do nagrzanego piekarnika do 190st.góra-dół i zapiekać około 40min.
    Po tym czasie wyjąc i posypać żółtym serem,ponownie dać do piekarnika i zapiec do jego rozpuszczenia.


  4. Dać do nagrzanego piekarnika do 190st.góra-dół i zapiekać około 40min.
    Po tym czasie wyjąc i posypać żółtym serem,ponownie dać do piekarnika i zapiec do jego rozpuszczenia.
  5. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz