piątek, 8 listopada 2019

Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską.


mąka tortowa 2,5 szkl.
mleko 250ml
drożdże 4dkg
cukier waniliowy
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 jajka
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
borówka amerykańska 150g

  1. Do miski dać drożdże,cukry i rozetrzeć łyżką.
    Dodać jajka,sól,mleko i mąkę.Mleko ma być ciepłe.

    Wszystko wymieszać łyżką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40min.Miskę należy przykryć ściereczką.


    Kiedy ciasto już wyrosło dodać borówki i lekko zamieszać.


    Na rozgrzany tłuszcz kłaść porcje łyżką i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

    Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym

    Posypać cukrem pudrem.
  2. Smacznego życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz