Wołowe roladki
Kruche delikatne mięso,w aromatycznym sosie.
wołowe pieczeniowe 1kg
2 papryki czerwone
3 cebule
3 ogórki kiszone
Ziele angielskie 6szt
liście laurowe 3-4 szt
mąka do obtoczenia i 1 łyżka do zagęszczenia sosu
tłuszcz do smażenia
pieprz,sól,przyprawa do gulaszu 1 łyżka
Mięso pokroić w cieńkie plastry.Pobić przez folię by nie pryskało.
Cebulę,paprykę i ogorki pokroić na plasterki.
Na każdy płat rozbitego mięsa kłaść po plasterku cebuli,ogórka i papryki.
Zwinąć w roladkę.
Tak samo zrobić z pozostałymi plastrami mięsa.
Obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz,usmażyć z dwóch stron.
W rondlu udusić na łyżce masła paprykę ,cebulę i ogórki pokrojone w paski ,talarki.
Podlać wodą około 1,5l,doprawić do smaku pieprzem,solą i słodką papryką i gotować 15min.Dodać ziele angielskie i liście laurowe,oraz przyprawę do gulaszu.
Na gotujące warzywa wrzucić roladki,gotować do miękkości mięsa.
Jeśli woda odparowała dolać tyle by roladki były przykryte.
Jeśli sos jest zbyt rzadki zrobić z mąki i zimnej wody zatrzepkę.
Na końcu doprawić do smaku.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz