piątek, 8 listopada 2019

Wołowe roladki

Wołowe roladki.

Kruche delikatne mięso,w aromatycznym sosie.

wołowe pieczeniowe 1kg
2 papryki czerwone
3 cebule
3 ogórki kiszone
Ziele angielskie 6szt
liście laurowe 3-4 szt
mąka do obtoczenia i 1 łyżka do zagęszczenia sosu
tłuszcz do smażenia
pieprz,sól,przyprawa do gulaszu 1 łyżka

  1. Mięso pokroić w cieńkie plastry.Pobić przez folię by nie pryskało.

    Cebulę,paprykę i ogorki pokroić na plasterki.
    Na każdy płat rozbitego mięsa kłaść po plasterku cebuli,ogórka i papryki.
    Zwinąć w roladkę.
    Tak samo zrobić z pozostałymi plastrami mięsa.

    Obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz,usmażyć z dwóch stron.
  2. W rondlu udusić na łyżce masła paprykę ,cebulę i ogórki pokrojone w paski ,talarki.

    Podlać wodą około 1,5l,doprawić do smaku pieprzem,solą i słodką papryką i gotować 15min.Dodać ziele angielskie i liście laurowe,oraz przyprawę do gulaszu.

    Na gotujące warzywa wrzucić roladki,gotować do miękkości mięsa.

    Jeśli woda odparowała dolać tyle by roladki były przykryte.


    Jeśli sos jest zbyt rzadki zrobić z mąki i zimnej wody zatrzepkę.
    Na końcu doprawić do smaku.
  3. Smacznego życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz