sobota, 23 listopada 2019

Galaretka z piersi kurczaka z dodatkiem marynowanych prawdziwków.




podwójna pierś z kurczaka
duża marchew,pietruszka
przypalona cebula
Ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy 3 szt
groszek i kukurydza konserwowa
marynowane prawdziwki
żelatyna 80g
pieprz i sól

Piersi zalać wodą około 3l, zagotować,w trakcie gotowania zdejmować szumy,wtedy galaretka będzie klarowna.

Dodać marchew,pietruszkę,podpaloną cebulę,ziele i liście laurowe.
Gotować około 40min.,jeśli piersi podzielimy na mniejsze kawałki to krócej.Dodać pieprz i sól.
Piersi wystudzić,ja poszarpałam na małe części rękoma.

Dolać wody tak by było 2-2,5 litra.Do wrzącego rosołu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.Doprawić do swojego smaku.

Przygotować miseczki,do każdej dać na spód,trochę kukurydzy,groszku,grzybka,plasterek marchewki,oraz mięso.

Rosoł wystudzić i zalać mięso.

Dać do lodówki by galaretka stężała.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz