poniedziałek, 25 listopada 2019

Ziemniaczana rolada z pieczarkami i żółtym serem.




800g ugotowane ziemniaki
400g pieczarki
3 cebule
10 kopiatych łyżek mąki pszennej
2 jajka
Natka pietruszki
8 plastrów sera żółtego
jajko do posmarowania
ziarna słonecznika 3 łyżki
pieprz i sól
łyżka masła

Ziemniaki zmielić.Dodać natkę,jajka,mąkę oraz pieprz i sól do smaku.
Masę ziemniaczaną dobrze wyrobić,gdyby była za rzadka można dosypać mąki.
  1. Na dużą blachę z piekarnika dać papier do pieczenia.

    Na stolnicę również dać papier,podsypać mąką i wyłożyć masę ziemniaczaną.

    Wierzch masy rozpłaszczyć i poypać mąką.Rozwałkować na kształt prostokąta podsypując mąką by wałek nie przylepiał się.

    Na rozwałokaną masę dać ser żołty oraz wyłożyć usmażone pieczarki z cebulą.
  2. Pieczarki równo rozprowadzić.
  3. Roladę zwijać pomagając sobie nożem i podsypując mąką.
    Na koniec przenieść na blachę ,przechylić i zejdzie z papieru.
    Poprawić rękoma jeśli jest potrzeba.

    Jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować roladę.
    Na koniec posypać słonecznikiem.

  4. Na koniec przenieść na blachę ,przechylić i zejdzie z papieru.
    Poprawić rękoma jeśli jest potrzeba.

    Jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować roladę.
    Na koniec posypać słonecznikiem.
  5. Dać do nagrzanego piekarnika do 190st.góra-dół.
    Piec około 40-50min.
  6. Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz