Maślaki w zalewie słodko-kwaśnej
1 szkl.octu
1 l wody + 1/2 szkl.
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
łyżka płaska soli
1,5 łyżki cukru
maślaki ponad 1kg
Ugotować zalewę z dodatkiem liści laurowych , ziela,cukru i soli.
Maślaki oczyścić ,zdjąć skórkę z kapeluszy i wypłukać.
Dać do garnka ,posolić ,zalać wodą i gotować 20min.
Odcedzić.
Na gotującą zalewę wrzucić ugotowane maślaki ,sprawdzić smak zalewy wraz z grzybami,jeśli mało kwaśne to dodać ocet.Ja tak sprawdzam,ponieważ grzyby chłoną ocet i zalewa może być mało kwaśna.Ale to już każdy robi wg.własnego smaku.
Chwilę gotuję grzyby w zalewie,gorące przekładam do wyparzonych słoiczków,zakręcam i odwracam do góry dnem.
Nie pasteryzuję,grzybki świetnie się trzymają,całe życie tak robię.
Wystudzone obracam i wynoszę w chłodne miejsce.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz